top of page

Når bør du begynne med kjøretimer?


Når bør jeg begynne med kjøretimer, lurer du kanskje?

Vi holdt trafikalt grunnkurs i vinterferien, og en av elevene på dette kurset var Fredrik. Han fylte 16 år en uke etter grunnkurset, og allerede den 17.mars hadde Fredrik sin første kjøretime.

- Jeg tenker at hvis flere hadde begynt å kjøre bil i 16-års alder ville det blitt tryggere på veiene der jeg selv skal kjøre om to år når jeg har lappen. - Fredrik (16)

Fredriks mor har vært på Statens Vegvesens informasjonsmøte, og der fikk hun høre at det er viktig å starte øvingskjøringen så tidlig som mulig. Vi sier det samme på trafikalt grunnkurs, begynn å øvelseskjøre når du har mulighet til det. Dess mer allsidig kjøreerfaring eleven har før førerprøven jo bedre vil det gå på eksamen og ikke minst etter at man har bestått førerprøven.

For å være helt ærlige så ser vi trafikklærere at mange elever starter med kjøreopplæring like før sin 18-års dag, og at det blir et kappløp mot tiden siden «alle skal ha lappen så fort som mulig». Det er faktisk en grunn til at man kan starte øvingskjøringen to år før det kan avlegges førerprøve, og den grunnen er mengdetrening.

 

Her er noen gode grunner til å starte opplæringen tidlig:

Du blir tryggere på å behandle bilen

Du blir en sikrere sjåfør

Du får mer erfaring før oppkjøring

Du vil bestå teoriprøve og førerprøve på første forsøk

 

Den som har tatt noen kjøretimer og øvingskjørt siden man fylte 16 år har opplevd mange trafikksituasjoner og løst mange trafikale utfordringer over en periode på to år, dermed vil man også minske risikoen for å bulke eller krasje. Opplæring koster penger, men en bulk kan bli minst like kostbart med egenandel på forsikring i tillegg til bonustap.

- Jeg mener det er dumt å ikke bruke muligheten til å skaffe seg erfaring, jeg vil jo kjøre sikkert med familien min når jeg skal øvelseskjøre og etter førerprøven. - Fredrik (16)

Vi jobber først og fremst for økt trafikksikkerhet, og da deler vi solskinnshistorien til Fredrik. Nå har han kjørt noen timer, og blitt trygg på det grunnleggende. Neste gang vi ser ham er til høsten, da anbefaler vi at Fredrik bør gjennomføre sikkerhetskurs på glattkjøringsbanen.

Målet er at man blir ferdig med opplæringen omtrent ett år før man fyller 18, da kan man bruke de siste 12 månedene til å jobbe inn gode, trygge og trafikksikre rutiner. Man finner sin egen kjørestil, og da blir oppkjøringen en god opplevelse :)

Vi ser ofte at mange utsetter trafikkopplæring og kjøretimer så lenge som mulig frem til man kan ta førerprøven.

Tips til alle som skal lære å kjøre bil:

Begynn tidlig med kjøreopplæring og skaff deg erfaring allerede som 16-åring, da blir du en bedre og tryggere sjåfør!

Hilsen

Trafikkskole Folle Trafikkteam :)

Siste innlegg

Se alle
bottom of page